Ciasteczka z żurawiną i migdałami



Składniki: (40 ciasteczek)

140g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
75g płatków owsianych
125g miękkiego niesolonego masła
75g brązowego cukru
100g cukru pudru
1 duże jajko
100g suszonej żurawiny 
100g drobno posiekanych migdałów 
50g posiekanej czekolady

Przygotowanie:

W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. Zmiksuj masło i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Do masła i cukru dodaj jajko.

Połącz obie masy. Dodaj czekoladę, żurawinę (ja duże kawałki podzieliłam na mniejsze) i migdały. Wymieszaj.

Całość wstaw do zamrażalnika na 10-15 minut.
Łyżką uformuj z ciasta małe kulki i ułóż je na papierze do pieczenia. Przyciśnij każdą porcję ciasta widelcem, żeby była płaska.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, aż staną się złociste.
Poczekaj aż ciasteczka wystygną i delikatnie zdejmij je z blachy. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.






1 komentarz:

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)