Drożdżówki z budyniem i musem owocowym


Przepyszne, delikatne bułeczki. Do tego kryją w sobie wspaniałe dodatki ;)
Z podanego przepisu wyszło mi 11 bułeczek.


Składniki:

ciasto: 2,5 szkl. mąki
160 ml mleka
20g świeżych drożdży (lub 2 opakowania po 8g suszonych)
50g masła
1 żółtko
3 łyżki cukru
szczypta soli

Nadzienie budyniowe:
1 opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleka
cukier (tyle co wg przepisu na opakowaniu budyniu)

                                                       Nadzienie owocowe:
                                                       300g truskawek
                                                       garść borówek
                                                       cukier do smaku

                                                       Dodatkowo: cukier puder do posypania




Przygotowanie:


Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (ale nie gorącym!). Dodajemy cukier i około 2-3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągó do czasu, aż drożdże "ruszą" (podwoją swoją objętość).

Masło rozpuszczamy w rondelku na małym gazie i studzimy.

Mieszamy razem zaczyn drożdżowy, resztę mąki, żółtka, schłodzone masło i sól, po czym zagniatamy gładkie ciasto (jeżeli mamy drożdże instant wystarczy je na tym etapie wymieszać z mąką i połączyć z resztą składników). Ciasto może na początku kleić się do rąk, ale w miarę ugniatania zacznie być coraz bardziej plastyczne. Wyrabiamyt w sumie około 10 minut. Po tym czasie odkładamy do miski wysmarowanej odrobiną oleju i odwracamy na drugą stronę tak, aby z każdej strony pokryło się tłuszczem. Całośc przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę - do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu

Przygotowujemy mus z truskawek za pomocą blendera, dodajemy cukier do smaku.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na poł po czym rozwałkowujemy kazdy na stolnicy lekko oprószonej mąką na prostokąt. Z jednej strony nacinamy go nożem tak aby powstały paski o szerokości około 1 cm i długości do 1/3 w głąb prostokąta.  Na środku układamy budyń, następnie na budyń polewamy mus truskawkowy i posypujemy borówkami. Nadzienie przykrywamy niepociętym ciastem. A na cieście układamy wcześniej wycięte paski. Tak przygotowany rulon tniemy nożem na mniejsze bułeczki.


Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać, aby zostawić odstęp pomiędzy bułeczkami, bo jeszcze urosną.

Bułeczki przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do czasu, aż podwoją swoją objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (160 z termoobiegiem). Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut (do zrumienienie). Odstawiamy do ostygnięcia.


Ostudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem. Podajemy od razu.







 Voila! Smacznego. Agata 


4 komentarze:

  1. Drożdżówki takie są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. REWELKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SUPER~!!!!!!!!!!
    wszystko extra!

    buziaki-pozdrawiam-kasate : ) :*

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)