Biszkopty


Jeśli chcecie znów wypróbować patent na "ubite białka nad głową" macie kolejną okazję, tym razem po to by upiec pyszne biszkopciki. :)

Składniki na około 40 biszkoptowych paluchów:

3 jajka
80g cukru pudru (ja dałam 6 łyżek)
75g mąki, przesianej
cukier puder do opruszenia

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Tak, teraz możecie sprawdzić czy beza jest ubita :) Do ubitej piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Masa powinna być jasnożółta. Dodać przesianą mąkę i znów wymieszać.
Masę nakładać do rękawa cukierniczego i wykładać na papier do pieczenia w małych odstępach. Biszkopty oprószyć cukrem pudrem i zostawić na 10 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika, jeszcze raz oprószyć biszkopty cukrem pudrem. Piec około 10-14 minut. Aż do zarumienienia, GOTOWE!


(Przepis z www.mojewypieki.com)


2 komentarze:

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)