buchty nadziane maliną






Składniki na około 8 małych drożdżówek:


300 g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
2 łyżki roztopionego masła
pół szklanki letniego mleka
1 jajo
4 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
maliny + cukier*



Przygotowanie:

Mąkę wysypać na blat, zrobić otwór. Wrzucić do niego rozkruszone drożdże, posypać jedną łyżeczką cukru i zalać częścią ciepłego mleka

Po około 15 minutach, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.

Po wyrośnięciu jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części, formować bułeczki, nadziewając je.
(czyli po prostu rozpłaszczyć kulkę, na środku wyłożyć maliny, posypać cukrem* jeśli maliny nie są słodkie i zlepić jak pieroga)

Położyć na blachę wyłożoną pergaminem i pozostawić na około 30 minut.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.

Bułeczki można przygotować z innym nadzieniem, posypać kruszonką, posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem lub posypać cukrem pudrem.



4 komentarze:

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)