Ciasteczka owsiano kokosowe




"ANZAC biscuits - ciasteczka popularne w Australii i Nowej Zelandii
Nazwa ciasteczek pochodzi od Australian and New Zeland Army Corps (ANZAC). Legenda głosi, że przepis na nie został wymyślony w taki sposób, aby ciasteczka te przetrwały bez problemu długą podróż z Australii do żołnierzy ANZAC walczących z Turkami w Europie."




Składniki (około 25 ciasteczek):


85 g płatków owsianych
85 g wiórków kokosowych
100 g mąki
70 g cukru pudru
100 g rozpuszczonego masła
1 łyżka płynnego miodu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej


Przygotowanie:


W misce wymieszać płatki, wiórki, mąkę i cukier. Roztopić masło w rondelku i dodać do niego miodu. (nie gotować). Sodę wymieszać oddzielnie z 2 łyżkami wrzącej wody. Wlać do rondelka z masłem i miodem. Wymieszać. Połączyć z resztą składników z miski.

Z ciasta wyrabiać kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blachę i spłaszczać. Pamiętaj aby zachować odstępy, gdyż ciastka w trakcie pieczenia jeszcze się "rozleją".

Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut. 

Po wyjęciu przenieść do wystygnięcia na kratkę/talerzyk.

GOTOWE :)


2 komentarze:

  1. Ej wyglądają bosko! Ja ostatnio ciągle ciasteczkuję i na bank takie też wypróbuję i do tego rymuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, ciasteczka dobre do upieczenia, przepis warty polecenia.

      Usuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)