Ciasto z brzoskwiniami i budyniem



Składniki :

2 i 1/2 szkl. mąki
5 jajek (białka oddzielnie)
1 kostka margaryny
szczypta soli
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
1 puszka brzoskwiń
1/2 szklanki cukru pudru (dodałam trochę więcej)

Przygotowanie: 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą , posiekać z margaryną , a następnie dodać 2 łyżki cukru oraz żółtka i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Podzielić na dwie równe części i schłodzić. (2h w lodówce/pół h w zamrażalniku)
Jedną część ciasta zetrzeć na tarce na blachę (u mnie 23 x 33 cm) , lekko przygnieść i piec wstępnie ok. 7-8 minut w temp. 180 st.C.
Ugotować budyń z 750ml mleka (mniej niż na opakowaniu) i posłodzić do smaku (w razie gdyby budyń był bez cukru). Gorący wylać na podpieczone ciasto. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie , przykryć pianą ubitą z białek* z cukrem pudrem, a na koniec posypać drugą częścią startego ciasta. Piec około 40 minut. 

Ciasto posypać cukrem pudrem, bo nie jest mocno słodkie.

*Do ubitych białek dodałabym mąki ziemniaczanej, bo beza troszkę mi opadła.
 



Łopatka i nóż dokonały zbrodni,  ciasto zniknęło w okamgnieniu. :)



2 komentarze:

  1. :) Właśnie stworzyłam ten placek na świąteczne wcinanie ;) nie wiem jak smakuje ale wygląda super.
    Na górę na starte ciasto dałam jeszcze wiórki kokosowe- zawsze tak robię ;)
    znam tą samą wersję ciasta również z jabłkami ;)

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)