mini pancakes, tzw. racuchy



Mini pancakes, czyli tak zwane racuchy. Z owocowym akcentem i jogurtową polewą. W tradycyjnej wersji do racuchów dodaję jabłka, tym razem ciasto wymieszałam ze świeżymi borówkami.
Tak puszyste pancakesy idealnie nadają się nie tylko na śniadanie :)


Składniki:

1 szklanka jogurtu naturalnego
2 całe jajka
1/2 opakowania cukru waniliowego
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
1,5 szklanki mąki 
2 łyżki śmietany 18%
borówki amerykańskie




Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wylewać masę formując placki. Można podawać z jogurtem, owocami, musem owocowym a nawet płynną czekoladą.









English version:

Ingredients:
1 cup natural yoghurt
2 eggs
1 teaspoon vanilla sugar (or vanilla extract)
1/3 cup sugar
1/2 teaspoon baking soda
1 1/2 flour
2 tablespoons cream (18%)
blueberries

Preparation:

Mix together all ingredients. Heat a small pan Gently add the mixture to the preheated pan. Serve with yoghurt, fruits, frouit mousse or liquid chocolate.





4 komentarze:

  1. urocze, dziękujemy za zdjęcie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę, że placki i owsianka rządzą na śniadaniach!
    dziękuję za pierwsze odwiedziny u nas:)
    odwiedzam Twój blog regularnie, cieszę się, że Ty znalazłaś nasz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tym przepisem przypomniałyście mi moje dzieciństwo i wakacje, które spędzałam nad jeziorem blisko lasu ;)

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)