Biscotti piernikowe





Składniki:

160g mąki
75g brązowego cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki miodu
100g całych migdałów
75g suszonych śliwek

Przygotowanie:

Jajko utrzeć z cukrem na gładka masę. Dodać proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika, miód. Zamieszać. Stopniowo dodawać po łyżce mąki. Masa będzie bardzo sucha. Kiedy masa będzie jednolita dodać śliwki i migdały.

Z całości ciasta uformować  podłużny "chlebek". Ułożyć na papierze do pieczenia i piec 25 minut w 190 stopniach (lub 170 z termoobiegiem). Następnie wyjąć ciasto, pozostawić chwilę do ostygnięcia i pokroić w centymetrowe paski, nadal zachowując ułożoną formę chleba. Ciasteczka mają stać pionowo. Wstawić do piekarnika na 8 minut, po czym rozłożyć poziomo ciasteczka na całej blaszce i piec kolejne 8 minut. Trzeba uważać, żeby biscotti się nie przypaliły!



1 komentarz:

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)