Biscotti z suszonymi morelami





Składniki:

150g mąki
75g brązowego cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
skórka otarta z całej pomarańczy
skórka otarta z cytryny
100g całych migdałów
100g suszonych moreli


Przygotowanie:

Jajko utrzeć z cukrem na gładka masę. Dodać proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, skórki z cytryny i pomarańczy. Zamieszać. Stopniowo dodawać po łyżce mąki. Masa będzie bardzo sucha. Kiedy masa będzie jednolita dodać morele i migdały.

Z całości ciasta uformować  podłużny "chlebek". Ułożyć na papierze do pieczenia i piec 25 minut w 190 stopniach (lub 170 z termoobiegiem). Następnie wyjąć ciasto, pozostawić chwilę do ostygnięcia i pokroić w centymetrowe paski, nadal zachowując ułożoną formę chleba. Ciasteczka mają stać pionowo. Wstawić do piekarnika na 8 minut, po czym rozłożyć poziomo ciasteczka na całej blaszce i piec kolejne 8 minut.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam biscotti! swietny pomysł z tymi ikonkami przy przepisach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od jakiegoś czasu planuję już upieczenie ich :)

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)