chai latte


Chai latte nie ma w sobie nic wspólnego z kawą. Jest to raczej brytyjska herbata... po indyjsku. Każdy ma na nią swój inny sposób, chociaż nie istnieje żaden precyzyjny przepis do podstawowej bazy możemy zaliczyć:

~ jako numer muszę chyba wspomnieć o HERBACIE. Samo słowo "chai" oznacza herbatę.  Jeżeli nie macie, trzeba się zaopatrzyć w czarną herbatę. Koniecznie czarną!

~ drugi człon nazwy powinien być już wam dawno znany. Kawę latte pijemy z mlekiem. Tutaj też znajdziemy MLEKO. Często jednak mieszane z wodą.

~ PRZYPRAWY... mam nadzieję, że macie takie w kuchennej szafce. Stosuje się przede wszystkim przyprawy korzenne. Imbir, cynamon, kardamon, goździki i ziarna pieprzu to najczęściej spotykane składniki. Poza nimi można użyć także gałki muszkatołowej, kolendry lub gwiazdki anyżu

~chai latte podawana jest na słodko. Przygotuj CUKIER, MIÓD lub MELASĘ. Pozwoli to wydobyć pełnię smaku i trochę zneutralizuje przyprawy.

A ja ... zrobiłam taką:



















Składniki: 

2 szklanki wody
pół szklanki mleka
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki czarnej herbaty
4 goździki
6 ziaren pieprzu
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka świeżo posiekanego imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej


Przygotowanie:

Do rondelka dodaj wszystkie składniki poza mlekiem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 3 minuty. Następnie dodaj mleko, zmniejsz ogień i gotuj około 10-12 minut, aż woda trochę wyparuje, a herbata lekko zgęstnieje.
Przecedź i nalej do filiżanek.

1 komentarz:

  1. mmm, zrobię sobie taką jutro, bo śnieg pada, pada i końca nie widać! :)

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)