Ciasto marchewkowe



Dużo czasu spędziłam na wyszukanie w internecie ciasta o mocno marchewkowym smaku, naczytałam się ze stu przepisów, żeby wreszcie połączyć je wszystkie w jedną składną (ale swoją własną!) wersję. Wyszło mocno wilgotne, a marchewka była wyczuwalna. Wyglądem może i troszkę przypomina zakalec, ale taka to natura marchewkowego ciasta. Jakieś rady? Polecam zatrudnić sobie kogoś do tarcia marchwi ;)

Składniki*:

1 niepełna szklanka oleju
1,5 szklanki mąki
500g marchwi (przed obieraniem)
4 jajka
1 szklanka cukru
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

*jeśli chodzi o formę użyłam 16cm i dodatkowo napełniłam jeszcze 4 papilotki na muffinki

Przygotowanie:

Marchewkę starkować na tarce o małych oczkach.
W dużej misce jajka utrzeć mikserem wraz z cukrem. Nie przestając miksować dodać oleju. Do masy jajecznej przesiać mąkę. Dodać sól, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać marchewkę i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć w foremkę wysmarowaną masłem. 
Piec w 180°C przez 50 minut lub aż do suchego patyczka.



CARROT CAKE
English version:

Ingredients: 
1 cup oil
1,5 cup flour
500 grams carrots, grated
4 eggs
1 cup sugar
1/2 teaspoon salt
2 teaspoons cinnamon
1/2 teaspoon nutmeg
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda

Preparation:
In a large bowl mix the eggs and sugar. Add oil and whish well. Sieve the flour into the bowl. Add salt, spices, baking powder and baking soda. Mix well. At the end stir in grated carrots. Pour into the cake tin. Bake at 185°C for 50 minutes or until toothpick inserted in center comes out clean.


5 komentarzy:

  1. pysznie wygląda:) szkoda, ze nie ma zdjęcia ze środka:D jak smakuje tak jak opisałaś to musi być rewelacyjne:D

    OdpowiedzUsuń
  2. ojoj, porwałabym kawałek tego marchewkowego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakież one wysokie :) Super!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Agata , robisz przepiękne zdjęcia !/ ciasta też :):) /

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)