bunny cupcakes i szablon na papilotki




Wywołujemy wiosnę, nie jemy śniegu, ale pieczemy cupcakesy. Nie mogę uwierzyć, że zrobiłam to dopiero pierwszy raz, babeczki z kremem można przecież ozdabiać do woli, już mam kilka pomysłów, ale ciiii... o tym może niebawem :) Szablon na papilotki: KLIKAMY TU

Składniki:

CIASTO, 12 muffinek: 
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru
szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka mleka
1/2 szklanka oleju
2 jajka
Uszy: mi wyszły 4 pary
50g białej czekolady
kropla czerwonego barwnika, użyłam w płynie

KREM:
Może ciężko uwierzyć, ale pierwszy raz w życiu robiłam krem do babeczek. Korzystałam z przepisu znalezionego w internecie i niestety zrobiła się z niego niezła ciapa. Jak na razie polecić Wam mogę tylko bitą śmietanę :)


Przygotowanie:

USZY:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotować papier do pieczenia. Ułożyć go na płaskiej powierzchni. Czekoladę rozprowadzić szpatułką na papierze do pieczenia. Zostawić chwilkę do ostygnięcia. Za pomocą wykałaczki, ostrym końcem narysować kształty ośmiu białych uszu, tak żeby widać było papier. Wstawić do zamrażarki na pół godziny. Ostrożnie wyjąć uszy, przełożyć na świeży papier do pieczenia, talerzyk, wstawić do lodówki. Z pozostałej czekolady, która pozostała po wykrojeniu zrobimy różowe uszy. Znów rozpuszczamy czekoladę, ale tym razem dodajemy kroplę barwnika. Schemat powtarzamy tak samo jak z białymi uszami. Przechowujemy w lodówce aż do czasu, kiedy będziemy dekorować babeczki.*

CIASTO:
Mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier, cukier wanilinowy mieszamy. W osobnej misce łączymy olej, mleko i jajka. Łączymy zawartość obu misek. Wykładamy do papilotek. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut lub aż do suchego patyczka. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, żeby krem-czapeczka się nie rozpuścił.

Pozostaje nam tylko udekorować cupcakesy :)

* Jeśli uszy nie chcą się trzymać można delikatnie naciąć nożem babeczki w miejscach, gdzie chcemy umieścić czekoladę.



English version:

Ingredients:
muffins:
250 gram flour
1 teaspoon baking powder
1 cup sugar
pinch of salt
1,5 tablespoon vanilla sugar or vanilla extract
1 cup milk
1/2 cup oil
2 eggs

Whisk all the wet ingredients together. Whisk the dry ingredients together. Add the wet ingredients to the dry ingredients. Fill muffin cups, and bake them for about 20 minutes in 200 degrees, until a toothpick inserted in the center comes out clean.
bunny ears:
50 grams white chocolate
red food colorant - 1 drop

Melt the chocolate. Prepare baking paper. Using spatula spread a thin layer of chocolate on the baking paper. Leave for a moment. Cut 8 big bunny ears out of the chocolate. You can use a toothpick. Put in freezer for about 30 minutes. Gently take out the ears. Melt the remaining chocolate. Add one drop of food colorant. Mix well. Make 8 smaller ears the same way.

Decorate with whipping cream.

Bunny wrappers template, click here

31 komentarzy:

  1. zakochałam się w tych cudeńkach <3 aż szkoda zjeść, wyglądają tak przefantastycznie! jesteś genialna dziewczyno :))

    buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, cudowne <3 Wyglądją naprawdę pięknie, jak takie małe dzieła sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie śliczne króliczki:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudne! Wspaniały pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluję genialnego pomysłu na osłonki na papilotki :) Bombowy :) a z kremami to tak jest ;) też dłuuugo szukałam, kombinowałam, próbowałam ;)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. genialny pomysł! wyglądają wspaniale i od razu na ich widok się człowiek uśmiecha;D

    OdpowiedzUsuń
  7. cudo!!! gdyby mi się tylko chciało tak się nie chce :) a tak serio to idealne do przygotowania dla dzieciaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam, oj tam... czasem w kuchni trzeba się pobawić :)

      Usuń
  8. ale słodziaki z tych muffinkowych zajączków :-D

    OdpowiedzUsuń
  9. absolutnie obłędne!Dziękujemy za zdjęcie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No czadowe:) uśmiechnęłam się na widok tych ich słodkich pyszczków;)

    OdpowiedzUsuń
  11. W sam raz na urodziny mojej córy :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne :) Wszystko w domu mam, a babeczki w planie, więc chętnie skorzystam z Twojego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie polecam! Jak zrobisz daj znać jak wyszły :)

      Usuń
  13. Super, wyglądają obłędnie i dzięki za ten szablon. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Są przeurocze, na pewno przy wielkanocnym stole wszystkich by urzekły ;)
    Pozdrawiam www.mybettermeals.blog.spot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale z Ciebie artystka
    słodkie !

    OdpowiedzUsuń
  16. genialne babeczki :) Dzięki Tb wiem juz jak zadowole moich bliskich :)szablon bardzo mi się przyda ! Już widze te uśmiechnięte twarze dziękuje ! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. szablony już się drukują!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo dobrze! Jak zrobisz muffinki pokaż jak wyszły, chętnie zobaczę :)

      Usuń
  18. Świetny pomysł. Zwłaszcza z domowymi szablonami :)

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)