pomarańczowe pancakes z karmelizowanymi pomarańczami i migdałami prażonymi w cynamonie


Mówiłam już ja bardzo lubię pancakesy? Inspirację do przepisu znalazłam gdzieś w internecie pomiędzy oglądaniem zdjęć jednego bloga, przeglądaniem przepisów drugiego, komentowaniem trzeciego i czwartego i piątego... dlatego przepraszam autorkę :) Pancakesy na słodko mogłabym jeść na śniadanie, a jakby nie było za mało na obiad czasem wybieram się do gdyńskiej "Fanaberii", gdzie też serwują bardzo dobre. Wtedy zazwyczaj wybieram te "na słono". Czekam na jakiś rabat, bo coś się chyba należy za wykorzystanie większości pozycji w menu, prawda? 


Składniki:

pancakes:
1 szklanka mąki
2 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
jajko
3/4 szklanki maślanki
1 łyżeczka oleju
skórka z dużej pomarańczy

                                                        karmelizowane pomarańcze:
                                                        pół pomarańczy pociętej na kawałki 
                                                        1/4 szklanki cukru
                                                        2 łyżki wody (pomarańcza też puści sok)

                                                        migdały:
                                                        garść posiekanych migdałów
                                                        łyżka miodu
                                                        cynamon


Przygotowanie:

Ja najpierw zabrałam się za migdały. Migdały lekko zrumienić. Dodać cynamon. Na koniec łyżkę miodu. Wymieszać i szybko zdjąć z ognia. Masa natychmiastowo twardnieje, ale można ją pociachać widelcem, lub ewentualnie znów delikatnie podgrzać, wtedy karmel powinien się znów rozpuścić.

Pomarańcze: W małym rondelku umieścić wszystkie składniki. Gotować na najmniejszym ogniu przez 10-15 minut.

Pancakes:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż do zarumienienia.
Voila! Pyszne śniadanie gotowe.


English version:

Ingredients:

pancakes:
1 cup flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
2 tbsps sugar
pinch salt
1 egg
3/4 cup buttermilk
1 tbsp oil
1/4 cup orange juice
zest of 1 big orange

carmelized oranges:
1/2 orange, cut in bigger pieces
1/4 cup of sugar
2 tbsp water

chopped almonds
1 tbsp honey
cinnamon

Preparation:
To make toasted almonds - cut the almonds, put it on a pan, fry for a moment. Add cinnamon, in the end add honey. Mix fast. Immediately remove from pan.
Cut oranges in pieces, transfer it to a small pot, add water and sugar and cook on a small heat for about 10-15 minutes.
For the pancakes: Mix all the ingredients together. Fry your pancakes on a medium heat, until it’s golden-brown on each side.



19 komentarzy:

  1. O matko, co to za pyszności? No nie no, teraz będę myśleć o plackach na śniadanie aż do soboty... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie myśleć, a robić! Masę do placków można przygotować wcześniej, a usmażyć rano :)

      Usuń
  2. przekonałaś mnie tymi pancakesami, szykuj się niedługo na nalot głodnej Marty! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh, this is LOVELY! This looks like something I must try. The recipe is great and I loved the picture!!

    OdpowiedzUsuń
  4. poprosimy jutro na śniadanie! :) Dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się tu u Ciebie podoba:-). Pancakes wyglądają idealnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wyglądają, lubię pancakes :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie placuszki ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają cudownie, ach! :D super blog, dodaję do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Polałabym to wszystko jeszcze czekoladą i byłabym w śniadaniowym raju :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też uwielbiam pancakes, szczególnie te na słodko, mmm... Pycha!
    No i, w przeciwieństwie do naszych tradycyjnych naleśników, te zawsze mi wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)