Chlebek bananowo-ciasteczkowy (z BelVitą)



Wiem, wiem... ostatnio dużo tu chlebków :D Ale obiecuję nadgonić ciasta, ciasteczka, muffinki i desery jak tylko znajdę wolną chwilę (których oczywiście mam już coraz mniej). W szafce brakuje mi już miejsca na kakao, wiórki kokosowe, migdały, duże czekolady i te mniejsze czekoladki, kolorowe posypki, tęczowe groszki, słodkie draże, żelki, ciasteczka. Chyba wszystko wrzucę do jednego wielkiego ciasta.

PS .Chlebek super smakuje z nutellą! Poranek na słodko i w drogę.


Składniki:

1 banan
75g orzechów ziemnych w karmelu
1 szklanka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
5 łyżek cukru (około 50g)
40g roztopionego masła
12 ciasteczek BelVita (5 zbóż + mleko)
pół szklanki maślanki
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta soli



Przygotowanie:

W miseczce ucieramy jajko z cukrem i masłem na gładką jasnożółtą masę. Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy go do mieszkanki jajecznej. W oddzielnej misce mieszamy cynamon, proszek do pieczenia, sól, przesiewamy mąkę. Obydwie miski łączymy ze sobą. Mieszamy dokładnie. Dodajemy maślankę, mieszamy. Siekamy orzechy, rozgniatamy na drobne kawałeczki ciasteczka belvita. Łączymy je razem z masą. Wylewamy do malutkiej keksówki. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.





8 komentarzy:

  1. Ooo! Niezły ten chlebek!
    Wygląda chrrrrupiąco. : D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Tyle pyszności można zrobić z tych ciasteczek :) Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. To dobrze, ze dużo chlebków,. w końcu jemy go codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebki bananowe okrążają blogosferę! :o

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo energetyczny i smakowite chlebek Ci wyszedł :) chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z Nutellą - idelane połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie piekłam chlebka bananowego- grzech normalnie!

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)