kokosowe tosty francuskie z bananami w karmelu


Wykorzystanie chlebka kokosowego - idealne. Szczerze mówię, to było jak do tej pory moje najlepsze śniadanie życia. Z całą pewnością  taka górka może zastąpić nawet ciasto. Przez karmel jest bardzo słodkie, ale kto tam nie lubi słodyczy... wchodząc na tego bloga musicie się przygotować na super słodkie rarytasy :D Czy to nie wygląda obłędnie pysznie? 

Ps. niespodzianka! wpis miał być w niedzielę, a tu proszę... przy pierwszej dostępnej okazji nie mogłam się powstrzymać, żeby nie podzielić się z Wami przepisem :)



 Składniki na 2 porcje ze zdjęcia:

6 kromek chlebka kokosowego (z tego przepisu)
1 jajko
4 łyżki mleka
masło do smażenia

banany w karmelu:
2 banany, dojrzałe
2 łyżki masła
4 łyżki cukru brązowego
odrobinę cynamonu (tak go uwielbiam, nie mogłam się powstrzymać)

polewa czekoladowa, ja rozpuściłam w mleku i śmietance troszkę gorzkiej czekolady



Przygotowanie:

Przygotowujemy banany, kroimy w krążki. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy cynamon, mieszamy. Szybko układamy krążki banana. Nie mogą one być za cienkie, bo się rozpadną. Karmelizujemy około 1-2 minuty, ponieważ inaczej banan rozmięknie. Przekładamy do miseczki. Ja przekładałam delikatnie łyżką. Uwaga, patelni nie myjemy! Jest ona ubrudzona sosem karmelowym, ale tak ma być. Jajko rozmącamy z mlekiem. Na patelni znów rozpuszczamy odrobinę masła. Kromki chleba maczamy dokładnie w jajku. Umieszczamy na patelni. Smażymy z obu stron. Serwujemy z bananami  i sosem karmelowym no i oczywiście czekoladą.





English version:
Ingredients:
6 slices of coconut bread RECIPE
1 egg
4 tablespoons milk
butter

caramelized bananas:
2 ripe bananas
2 tablespoons butter
4 tablespoons brown sugar
pinch of cinnamon, optional

chocolate sauce

Preparaion:
Slice bananas. Add the butter and sugar to a pan. Sprinkle with cinnamon and mix very fast. Add the bananas and spread them evenly in the pan. Cook for about 1-2 minutes. Remove from the heat and put the bananas in a bowl. Do not wash the pan! You will need it later. In another bowl, whisk together the egg and milk. Melt butter on the pan you used for caramelize the bananas. Soak each slice of bread on each side in the mixture and then place them in the sizzling butter. Cook on each side. 



14 komentarzy:

  1. Wow, wyglądają imponująco!

    OdpowiedzUsuń
  2. baardzo apetyczne i chyba kaloryczne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Tropikalne smaku zamknięte w tostach... Podoba mi się taki śniadaniowy pomysł, elegancki i pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No, no.. Wygląda słodko i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sa obledne, a przy tym przeokropnie kuszace! <3
    Sniadanie zycia powiadasz? Nie watpie :D
    Ja tez chce slodkie pysznosci z samego rana! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne! Kochana, co jak co, ale Ty tu definitywnie rozprzestrzeniasz foodporn w najczystszej postaci :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha, mam nadzieje, że foodporn nie wymaga żadnej cenzury :D

      Usuń
  7. Czuje sie przekonana do wyprbowania w najbliszczym czasie pzepisu na chlebek kokosowy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestandardowo i mega apetycznie <3. A to zdjęcie... mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł dla tradycyjnych tostów !!

    OdpowiedzUsuń
  10. Boże, widzisz, i mi jeszcze tych tostów nie zsyłasz? Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)