Dżem o smaku ciasta marchewkowego


Mam dla Was 6 przepisów na dżemy. Niezwyczajne dżemy :) Widzicie tam w tle, ile jeszcze ciekawych smaków na Was czeka? :D Na pierwszy rzut idzie ciasto marchewkowe zamknięte w słoiku, dla fanów marchewkowego ciasta. Chociaż do konfitury nie dodawałam rodzynek (bo nie wszyscy u nas lubią takie małe rozgotowane "cosie" i zazwyczaj wydłubują je z sernika), myślę, że dżem będzie dobrze się sprawował jako przełożenie marchewkowego lub korzennego ciasta. 




Składniki:

0,4kg marchewki
puszka ananasów, razem z zalewą
gruszka
szklanka cukru
około 1,5-2 mieszanej łyżeczki przypraw (użyłam mieszanki z goździkami, gałką muszkatołową, cynamonem, imbirem...) jeśli nie macie mieszanki, użycie ulubionych korzennych przypraw
2 łyżki soku z cytryny
opcjonalnie: rodzynki


Przygotowanie:

Ananasy kroimy, wrzucamy do garnka razem z zalewą. Marchewkę tarkujemy na tarce o małych oczkach, dodajemy do ananasa. Sok z puszki po ananasach sprawi, że marchewka nie będzie ciemnieć. Gruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie składniki, Gotujemy, aż marchewka zmięknie, a konsystencja będzie zadowalająca, w trakcie gotowania można użyć blendera.










4 komentarze:

  1. O rany, Ty to masz pomysły! Nie wpadłabym na zrobienie takiego dżemu... I zapewne bardzo bym żałowała. Poważnie rozważę produkcję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł..zapisuję do wyprobowania ..i czekam na kolejne przepisy..jestem ciekawa jakie to będą dżemy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ciekawy dżem! Czekam na resztę tych smakowitości :D

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)