Muffiny z ukrytym kształtem dyni.


 Musiałam upiec coś jesiennego. Padło na babeczki. A dynia ukryta w kapkejku była rozwiązaniem idealnym. Chociaż w smaku są cynamonowe, a nie dyniowe i tak kojarzą się z panującą porą roku. Świetnie nadadzą się też na halloween jako mała przekąska z dyniowym motywem. Zachęcam do wypróbowania przepisu, ja natomiast będę myśleć co jeszcze ciekawego ukryć w muffinach, bo do takiego nadzienia z pewnością jeszcze wrócę :)

*W skład moich "pseudo studenckich" zasobów niestety nie wchodzi rękaw cukierniczy ani mikser. Ten przepis jest przykładem, że da się zrobić cupcakesy bez tak wysublimowanych sprzętów :D




SKŁADNIKI:
Dynie:

2 małe jajka
80g cukru
180g mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
80ml wody
80ml oleju
barwnik 

Muffiny:
250 g mąki
100 g cukru
2 jajka
3/4 szklanki mleka
6 łyżek oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka cynamonu

Czapeczka:
150g serka mascarpone
100ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
cynamon

PRZYGOTOWANIE:
Dynie:
Cukier ucieramy z jajkami, kiedy masa będzie jasnożółta dodajemy olej i wodę. Dodajemy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Na sam koniec dodajemy barwnik. Pieczemy w dużej foremce, masę wylewamy tak, aby sięgała około 0,7 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez około 6 minut. Ciasta nie można spuszczać z oka. Sprawdzamy z pomocą patyczka czy już jest gotowe. 
Zostawiamy do wystygnięcia, wykrawamy dynie.

Muffiny:
Jajka ucieramy razem z cukrem na jasnożółtą masę, dodajemy olej, następnie partiami dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W połowie dosypywania mąki dolewamy mleko, a następnie dosypujemy resztę mąki. Przepis na muffiny zawsze traktuję "na oko". Pewnie większość z Was robi podobnie, dlatego jeśli masa będzie lejąca - dodaj mąki, jeśli przeciwnie - mleka. Masa powinna powoli "schodzić" z łyżki. Ciasto przekładamy do kokilek do około 3/4 ich wysokości. Do każdej kokilki wciskamy dynię. Może minimalnie wystawać. Pieczemy 25-30 minut do suchego patyczka. Sprawdzając uważajmy na naszą dynię!

Czapeczka:
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.




15 komentarzy:

  1. Rewelacyjne Babeczki !
    Zapraszam do akcji - Dynia 2013 na Durszlaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, jak to fajnie wygląda:) Pomysłowei bardzo smaczne, jak mniemam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja :) Wyglądają naprawdę fantastycznie :)
    Może następnym razem ukryjesz w muffinkach czerwone jabłuszka...? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wykrawanie jabłek byłoby nawet prostsze niż wycinanie dyni ;)

      Usuń
  4. Jakie cudeńka! No po prostu genialne <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejejej, co za urocze muffiny! A ta dyniowa niespodzianka w środku jest genialna. Ty to masz pomysły!

    OdpowiedzUsuń
  6. Urocze! :) Fantastyczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie one cudne<3
    świetny pomysł: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie widziałam tak pomysłowych babeczek, ekstra! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale się dałam nabrać! : )
    Myślałam, że dałaś do muffinek kawałki dyni, a tu się okazuje, że to specjalne ciasto.. : D
    Zaskakujesz pomysłami.

    OdpowiedzUsuń
  10. muffinkowe mistrzostwo - tyle powiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Skromne środki, a efekt równie zadowalający, czyli nawet na plus wyszło :D

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)