Ciastka z suszoną gruszką i dynią



Składniki na 60 ciastek:

150g masła w temperaturze pokojowej
120g cukru (część można zastąpić brązowym cukrem)
2 jajka
2 łyżki płynnego miodu
200g mąki
200g płatków owsianych
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g suszonej gruszki pokrojonej na małe kawałki
100g migdałów ze skórką, posiekanych na grubsze części
100g pestek z dyni
100g gorzkiej czekolady, posiekanej






Przygotowanie:

Masło i cukier miksujemy ze sobą. Dodajemy jajko i miód ucieramy do połączenia składników. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, płatki owsiane. Zawartość obydwu misek łączymy. Do całości dodajemy pozostałe składniki (pestki z dyni, gruszkę, migdały, czekoladę), mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka. Formujemy kuleczki, które maksymalnie spłaszczamy. (Do takiej grubości jakiej chcemy uzyskać ciastka, im niższe - tym bardziej chrupkie). Pieczemy przez 12-15 minut, aż będą złoto-brązowe. Ciastka przekładamy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.


7 komentarzy:

  1. Suszone gruszki to jest smakowita myśl :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak na złość żadnych ciastek na horyzoncie, a Ty tu takie pyszności pokazujesz:)
    Suszona gruszka? Ty wiesz, że nigdy nie jadłam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja je właśnie kupiłam po raz pierwszy :) Idealne do ciastek :D

      Usuń
  3. Pysznie się prezentują. Suszona gruszka z dynią i migdałami... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowe owsiane ciasteczka! A gruszka z czekolada komponuje sie tak swietnie, ze nie ma innej opcji, akurat te musza byc pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. składniki zapowiadają przepyszne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)