Sernik z musem czekoladowym



Kolejny sernik, który mieści się w czołówce najlepszych deserów... Najlepiej upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce, nie opada, a kremowy mus czekoladowy smakuje obłędnie. Jeśli chcecie, czekoladę mleczną możecie zastąpić gorzką lub odwrotnie. Wszystko zależy przecież od własnych upodobań ;)

Spód:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki kakao
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
100g masła
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki białego cukru
50ml mleka

Masło ucieramy z białym i brązowym cukrem. Dodajemy mleko. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, kakao, sodę, sól. Dwie masy łączymy ze sobą. W razie gdyby masa była sucha - dodajemy mleka. Ciastem wykładamy spód i boki foremki (26cm). Gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut. Wierzch powinien być "prawie upieczony". 


Sernik:
1kg twarogu zmielonego 3-krotnie
5 jajek
szklanka cukru
ekstrakt waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
80ml śmietany kremówki

Twaróg mieszamy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku, mieszając krótko po każdym dodaniu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Na sam koniec wlewamy śmietanę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Nie miksujemy, ale mieszamy łyżką. Przelewamy na spód, pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy tak przez 90 minut. Wyłączamy piekarnik, sernik trzymamy w zamkniętym piekarniku przez 10 minut. Następnie uchylamy drzwiczki na 15 minut, po czym wyjmujemy sernik i zostawiamy na blacie do wystudzdenia. (Jeśli mus przygotowujemy następnego dnia, wstawiamy sernik do lodówki)
\

Mus:
 150 g cukru (drobnego lub cukru pudru)
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka
 1 łyżka kakao
200 ml śmietanki kremówki
100 g masła 
150g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady

Do metalowej miski wsypujemy 50g cukru, dodajemy 6 żółtek i kremówkę. Miskę umieszczamy nad gotującą się wodą. (Jak w kąpieli wodnej). Mieszamy drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca i zgęstnieje. W połowie podgrzewania dodajemy przesiane kakao. Szybko mieszamy. Jeśli powstaną grudki - masę przelewamy przez sitko. Zdejmujemy z ognia, od razu dodajemy masło pokrojone w kostkę i posiekaną czekoladę (gorzką i mleczną). Mieszamy do rozpuszczenia. 
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy pozostały cukier (100g), miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Białka dodajemy do ostudzonej masy czekoladowej w kilku partiach. Delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy na wierzch sernika, wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

przepis na mus: kwestia smaku.

7 komentarzy:

  1. Sam mus jest warty spróbowania, a co dopiero z sernikiem... Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wręcz powinien być na szczycie czołówki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! oczarował mnie ten sernik - patrząc na niego nie można wzroku oderwać i od razu przychodzą myśli jak świetnie smakuje i rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sernik wygląda mega smakowicie, mam zamiar zmierzyć się z nim jutro, ale mam pytanko,
    czy do ciasta/spodu faktycznie trzeba dać "3/4 szklanki kakao" ? czy to nie za dużo?

    Pozdrawiam Renata.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mus czekoladowy wygląda na Twoim zdjęciu tak obłędnie, że postanowiłam go wykorzystać (chociaż do tej pory unikałam przepisów z surowymi białkami). Nie żałuję, w smaku powala tak samo jak na zdjęciu, pozdrawiam i dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)