Ptasie mleczko






"Ptasie mleczko", z którego najpierw można obgryzać czekoladę, a potem zająć się śmietankowym środkiem? Proszę bardzo!




Składniki:

150ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
200g gorzkiej czekolady
2 łyżki żelatyny + odrobina mleka







Przygotowanie:

Żelatynę mieszamy z mlekiem, podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści, zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Dodajemy żelatynę i jeszcze raz miksujemy. Całość wylewamy do kwadratowego/prostokątnego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia (łatwiej będzie wyjąć). Wstawiamy do lodówki do czasu aż śmietana całkowicie się zetnie. Wtedy galaretkę kroimy na kawałeczki.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i maczamy w niej galaretki. (za pomocą patyczka, wykałaczki, widelczyka...). Ponownie wstawiamy do lodówki. Kiedy czekolada stwardnieje - ptasie mleczko gotowe!

18 komentarzy:

  1. Osobiście nie przepasam za ptasim mleczkiem, ale mój ojciec jest wielkim fanem - chyba wypróbuje w którąś sobotę i sprawdzę, czy mu posmakują :)) Wyglądają ślicznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ahhhh uzależnienie dzieciństwa <3 ciekawa jestem jak smakuje taka domowa wersja!

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być pyszne takie domowe:) świetny pomysł, wygląda jak prosto z fabryki wedla:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proponuję zmienić nazwę na jakiś osobisty wytwór wyobraźni, żeby uniknąć przykrych wiadomości od firmy W.
    A poza tym pięknie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają, jak kupne, a pewnie są o niebo lepsze; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ptasie mleczko i chętnie przyrządziłabym sobie takie w domowym zaciszu !

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, uwielbiam, a wieki już nie jadłam... Kusisz ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale piękne Ci wyszło! : )
    Ideał!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe :) wygląda jak ze sklepu a na pewno smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam. czy moze to rowniez byc ze smietany 52 % ?? z gory dziekuje za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że nigdy nie miałam do czynienia z taką śmietaną. Przypuszczam, że może być w smaku zbyt tłuste. Może zmieszaj ją z 12% albo 18%?

      Usuń
  11. Witam. Zapisuj już przepis ponieważ wygląda przepysznie i mam na dzieje że w smaku jest tak pyszne jak wygląda Z góry dziękuje za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. może ktoś zrobił i się podzieli czy to jest dobre czy tylko wygląda

    OdpowiedzUsuń
  13. mleczka pod wplywem goracej czekolady roztopily sie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to nieuniknione jeśli czekolada jest jeszcze gorąca, trzeba poczekać chwilę i maczać bardzo szybko

      Usuń
  14. Cała masa jeszcze przed włożeniem do lodówki wyszła mi taka galaretowata, czy tak może być, czy zrobiłam coś źle?

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)