Sandwich cookies - toffi i czekolada










Składniki (26 ciastek):

100g masła
40g brązowego cukru
20g białego cukru
2 kopiaste łyżki ugotowanego mleka skondensowanego (słodzonego)
2 żółtka
szklanka mąki
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
150g posiekanej mlecznej czekolady




nadzienie:
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
200g mleka skondensowanego (ugotowanego, słodzonego)
+ opcjonalnie: drobno posiekane migdały do posypania przed pieczeniem







Przygotowanie:

Masło ucieramy z białym i brązowym cukrem. Dodajemy żółtka i kajmak. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy maślanej. Na koniec mieszamy z posiekaną czekoladą. Z ciasta formujemy kulki, umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą z kulek spłaszczamy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut.

Wszystkie składniki nadzienia umieszczamy w rondelku, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści - nadzienie gotowe. Przekładamy nim ostygnięte ciasteczka.



7 komentarzy:

  1. pyszności, bardzo smacznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasteczka wymyśliłaś. C:
    Cudne smaki! *.*
    Wyglądają prześlicznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka wyglądają przesłodko :) Bardzo lubię takie a la markizy. Mam tylko pytanie - czy z tej proporcji uzyskamy 26 już złożonych czy pojedynczych ciasteczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ajj! zapomniałam dodać, że wychodzi z tego 26 pojedynczych ciastek, a część przełożyłam kremem, a część zostawiłam :)

      Usuń
  4. Toffi i czekolada to zabójczo pyszne połączenie ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)