Tarta z kremem patissiere i truskawkami, forma DUKA


Pomysłów na tartę było kilka. Tym razem postawiłam na coś prostego i pysznego (czytaj: sezon truskawkowy w pełni). Dodatkowo w kuchni czekała na mnie nowa forma z DUKI do wypróbowania - ceramiczna i do tego w urzekającą żółtą kratkę. Nigdy nie przepadałam za silikonowymi formami, ceramiczna sprawdziła się w 100%. Takie same formy znajdziecie w sklepie internetowym DUKA, klik. Naczynie można również podgrzewać w mikrofali (ciepła tarta szarlotkowa z lodami! mniam!) i zmywać w zmywarce. I ciasto i forma wpisały się idealnie w letni klimat, obydwa warte uwagi :)



Składniki:

 na kruchy spód, forma 24cm:
120g masła
50g cukru
2 żółtka
240g mąki
1/2 łyżeczki soli






krem:
600ml mleka
laska wanilii przekrojona wzdłuż lub ekstrakt waniliowy
6 dużych żółtek
100g cukru
40g mąki ziemniaczanej
40g mąki pszennej

około pół kilo truskawek


Przygotowanie:

Masło i mąkę ucieramy ze sobą, kiedy masa zacznie przypominać kurszonkę dodajemy pozostałe składniki. Wylepiamy foremkę ciastem i schładzamy w lodówce przez godzinę. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i przygotowujemy krem.

W garnuszku gotujemy mleko z laską wanilii. Kiedy się zagotuje odstawiamy, a laskę wanilii wyjmujemy. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Masę z żółtkami przelewamy do mleka i cały czas mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania, trzymamy na palniku jeszcze przez minutę i zdejmujemy z kuchenki. Zostawiamy do ostygnięcia. 

Formę ze spodem gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 25 minut, do czasu aż spód się zarumieni. Zostawiamy do ostygnięcia. Do tarty wylewamy krem, dekorujemy truskawkami.


5 komentarzy:

  1. Ja też w sezonie truskawkowym stawiam na prostotę - lubię gdy ten smak dominuje w daniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super fajny pomysł na krem, musi być pyszne :) te formy z duki ostatnio wpadły mi w oko, bardzo ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda, krem uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. forma, trzeba przyznać, bardzo atrakcyjna, śmialo można ją podawać na stół!

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)