Krajanka migdałowa z koglem


Tym razem upiekłam krajankę, którą za zasługą migdałów w okresie wielkanocnym można nawet nazwać mazurkiem. Na pewno kojarzycie wszelkiego rodzaju mazurki, ten jest nieco inny. Dopełnieniem ciasta jest słodka i chrupka skorupka z koglu-moglu. Myślę, że najbardziej będzie Wam smakował po całkowitym ostudzeniu kiedy nie kruszy się już tak bardzo, a skorupka spełnia swoje chrupkie zadanie ;)


Składniki:

ciasto:
150 g zmielonych migdałów
150 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
150 g cukru
100 g mąki
3 duże białka
aromat migdałowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

skorupka:
3 duże żółtka
150 g cukru
cukier waniliowy
pół łyżki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:

Mąkę, migdały, proszek do pieczenia i masło mieszamy ze sobą. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukru i ubijamy przez około dwie minuty. Białka dodajemy do masy migdałowej i ucieramy na najniższych obrotach. Kiedy masa będzie jednolita przekładamy ją do foremki (40x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut.

Żółtka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy cukier waniliowy i mąkę. Zmiksowaną masę wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy jeszcze przez 4-5 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i zaraz kroimy w wybrane kształty (kwadraty, romby, prostokąty). Zostawiamy do ostygnięcia.

Przepis: kotlet.tv

3 komentarze:

  1. Aż chce się schrupać kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda kusząco :) Przepis zapisałam, wypróbuję z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj spostrzegłam ten przepis, spróbuje zrobić to ciasto. Dam znać jak wyszło, czy było smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)