Tiramisu z malinami i bezami






Składniki:

200g biszkoptów ladyfingers
250g serka mascarpone
2 białka
250 ml śmietany kremówki + fix do śmietany
60g cukru
słoiczek dżemu malinowego
200g malin
kakao
duża szklanka kawy espresso, z 3 łyżkami amaretto lub innego alkoholu, mocno posłodzona
bezy do dekoracji
tarta czekolada do dekoracji



Przygotowanie:

Przygotowujemy kawę, nasączamy w niej biszkopty i układamy na dnie naczynia. Mascarpone dobrze mieszamy, aż konsystencja będzie kremowa. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy do mascarpone delikatnie mieszając (tylko w jedną stronę). Następnie ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do masy. Połowę kremu wykładamy na biszkopty, a na kremie umieszczamy dżem malinowy i delikatnie obsypujemy kakao. Kolejno układamy nasączone biszkopty, krem z mascarpone, rozsypujemy maliny, bezy, kakao i tartą czekoladę. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
pomysł zaczerpnięty stąd: link

3 komentarze:

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)