Najłatwiejsze trufle, z białej czekolady




Czas przygotowania trufli to nie więcej niż pół godziny, wystarczy się tylko uzbroić w cierpliwość podczas zastygania czekolady. Pralinki mają w sobie właściwie 2 składniki, z trzecim możemy dowolnie kombinować. Według oryginalnego przepisu (klik) - łyżeczka rumu, u mnie ekstrakt waniliowy, ale może to być też likier.  Supersłodkie i baaardzo pyszne!



Składniki na 10 sztuk:

120g posiekanej białej czekolady
2 łyżki śmietanki 30%
ekstrakt waniliowy

do obtoczenia: wiórki kokosowe



Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy aż czekolada się roztopi. Masę przelewamy do naczynia, wkładamy do lodówki aż zgęstnieje. Po 4-6 godzinach. Łyżeczką nabieramy masę i szybko formujemy, obtaczamy w wiórkach kokosowych. Przechowujemy w lodówce.


6 komentarzy:

  1. Jak ja je uwielbiam <3 Piękny blog - obserwuję ;)

    Zapraszam też do mnie : tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłem kiedyś podobne, były wspaniałe, te pewnie też tak smakowały :D

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)