jabłecznik





Składniki:

1 kg jabłek pokrojonych w kostkę
cukier i cynamon do posypania jabłek
370 g mąki pszennej
200 g masła
2 żółtka
3 łyżki śmietany 12% lub 18%
1/2 szklanki cukru
cukier wanilinowy



Przygotowanie:

Masło wraz z mąką szybko ucieramy. Dodajemy żółtka i śmietanę. Ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części (3/4 i 1/4 masy). Zawijamy je w folię i schładzamy w lodówce przez godzinę. Większą część ścieramy na tarce do formy. Rozkładamy równomiernie. Jabłka mieszamy z cynamonem i cukrem (w zależności od tego czy jabłka są kwaśne) i wysypujemy je na spód, a następnie ścieramy na tarce mniejszą część ciasta. Ciasto pieczemy przez około 40-50 minut w 180 stopniach. Kiedy wierzch zacznie się brązowić - przykrywamy folią aby się nie spalił.

4 komentarze:

  1. jak słodka strona i jak tu cudownie i słodko :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłecznik z cynamonem i kruszonka - uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ciasto to "królowa" jesiennych słodkości! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)