Tiramisu bez żółtek



Składniki na 4-5 porcji:

400 ml śmietanki 30%
500 g serka Mascarpone
60g cukru pudru
duże opakowanie biszkoptów
200ml zaparzonej kawy + 2 łyżeczki cukru
1 łyżka amaretto
słoik wisni w zalewie
kakao

Przygotowanie:

Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie razem z cukrem, dodajemy zimnej wody aby ostatecznie otrzymać 200ml kawy, dodajemy amaretto. 
Mascarpone ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie partiami łączymy z mascarpone. 
W naczyniach umieszczamy kolejno biszkopty (namoczone w kawie), krem, wiśnie, biszkopty, krem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy kakao.




9 komentarzy:

  1. Znakomicie wygląda! *.*
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tam bym wolała takie bez kawy. Żółtka mi akurat nie przeszkadzają ani trochę ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda uroczo :) rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda kusząco :) Ja każdą wersję tiramisu uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajnie skategoryzowane treści w postach- za pomocą grafiki shopping list / recipe !
    Bardzo mi się podoba, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)