Okres świąt już za nami, nadchodzi długo oczekiwany Sylwester. Dla wielu z nas jedna z najbardziej wyczekiwanych imprez roku, a możliwości jej spędzenia jest nieskończenie wiele. Zastanawialiście się kiedyś jak wyglądały najdroższe w historii imprezy sylwestrowe? Szampańska zabawa może kosztować krocie, jednak jakkolwiek spędzamy nowy rok, na wystawnym balu czy kolacji ze znajomymi, warto postarać się o bezcenne wspomnienia. Na tę okazję przygotowałam dla Was Tort Milionera w Wielkim Stylu, z rozmaitymi, mocno czekoladowymi warstwami. Ciasto bogate w czekoladę, ozdobione dukatami jest idealnym pomysłem na zwiastowanie bogatego 2017, w dodatku jest nie tylko pyszne, ale i łatwe w wykonaniu.




Składniki:

Biszkopt (tortownca 26cm):
7 jajek
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki kakao






Krem czekoladowy:
100g mlecznej czekolady
250g sera mascarpone
350ml zimnej śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao

Krem karmelowo-czekoladowy:
250g miękkiego niesolonego masła
350g kajmaku z puszki
70g cukru pudru
200g gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietany 30%

Polewa:
300g gorzkiej czekolady
100ml śmietany 30%


Dodatkowo:
Przygotowane i schłodzone słodkie kakao do nasączenia biszkoptu
Czekoladowe dukaty




Przygotowanie:


Biszkopt:
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, ustawiamy piekarnik na 180 stopni (grzanie: góra i dół).  Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru. Dodajemy kolejno żółtka, cały czas miksując. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiewamy do oddzielnej miski i mieszamy. Mieszankę mączną dodajemy do mieszkanki jajecznej w trzech partiach, mieszamy szpatułką. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy przez 30-35 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia na 10 minut, po czym przewracamy do góry dnem i studzimy przez kolejne 40 minut. Ciasto odcinamy z obręczy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krem czekoladowy:
Czekoladę rozpusczamy w kąpieli wodnej, zostawiamy na 5-10 minut do wystygnięcia. Dodajemy do sera mascarpone delikatnie mieszając. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, ostrożnie dodajemy ją do masy czekoladowej i mieszamy z kakao. Krem wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania tortu.

Krem karmelowo-czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietany kremówki. Masło ubijamy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy kajmak oraz roztopioną czekoladę i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, żeby krem zgęstniał.

Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy wraz ze śmietaną w kąpieli wodnej. Wstawiamy do lodówki na około 20-30 minut do wystudzenia.

Przygotowanie tortu:
Biszkopt kroimy na 3 krążki, przekładamy kremami, każdy blat nasączając napojem kakaowym. Wierzch oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy złotymi dukatami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

1 komentarz:

  1. Bojku, to ciasto wygląda tak, że mogłabym je jeść łyżką! *-*

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)